Havajská technika Ho´oponopono

23.03.2015 00:05

 

Ho’oponopono je staré havajské umění. V překladu z havajštiny tento výraz znamená „napravit chybu“ nebo „udělat správně“.

Ho’oponopono pomáhá člověku odstranit, neutralizovat a smazat staré destruktivní myšlenky, aby se mohl připojit k proudu Hojnosti a získat Inspiraci.

Uvádíme krátký návod pro ty, kdo už se s metodou Ho’oponopono seznámili a chtějí si čas od času rychle osvěžit její základní téze. Návod může rovněž být užitečnou pomůckou pro začátečníky, kteří chtějí tuto prastarou metodu teprve poznat.

 

1. Nemůžeme chápat a kontrolovat všechno kolem sebe

Nemůžeme vědět všechno, co se kolem nás děje. Naše tělo i náš mozek řídí samy sebe právě v této chvíli, bez jakékoli naší účasti. V atmosféře je přítomno veliké množství neviditelných signálů, jejichž rozsah je velmi široký – od rádiových vln až po myšlenkové formy. Nedokážeme zachytit všechny tyto signály.

Skutečně se bezprostředně podílíme na vytváření své vlastní reality, avšak je to podvědomý proces, bez jakékoli naší uvědomělé kontroly. To je důvod, proč můžeme smýšlet pozitivně a přece žít v bídě. Náš vědomý rozum není tvůrcem.

 


2. Neřídíme všechno

Je zřejmé, že pokud nevíme o všem, co se zrovna děje, nemůžeme to také kontrolovat. Je to pouhá past našeho Ega, které nás vede k myšlence, že svět se řídí našimi příkazy. Protože ani vaše Ego není schopno vidět všechno, co se zrovna děje ve světě, určitě nebude rozumné povolit mu, aby rozhodovalo, co je pro vás nejlepší.

Máte právo volby, ale řídit události nemůžete. Můžete své vědomí využít při výběru toho, co chcete zakusit (prožít), ale nerozhodnete o tom, zda se události stanou nebo ne, jak a kdy k nim dojde. Klíčem je schopnost podřízení.

 

3. Jste schopni napravit všechny, které v životě potkáte

Ať se ve vašem životě objeví cokoli (a není důležité, jakým způsobem), je to napravitelné čistě proto, že se to nachází ve sféře vaší působnosti. Podstata spočívá v tom, že jestliže dokážete věc cítit, dokážete ji také napravit. Zdá-li se vám, že problém vidíte v někom jiném a zneklidňujete vás to, můžete problém odstranit (napravíte sami sebe). Anebo, jak už jsem kdysi řekl Oprah Winfrey, „Jestliže věc dokážete zpozorovat, už ji napravujete“.

Nemusíte mít nejmenší ponětí, proč se to či ono ve vašem životě událo a proč vznikly takové či onaké okolnosti, ale musíte to přijmout, protože o důvodech nevíte nic. Čím víc napravujete, co na cestě potkáváte, tím jste čistší a tím blíž jste tomu, co si přejete, protože uvolňujete energii využitelnou k řešení jiných problémů.

 

4. Za veškerou svou životní zkušenost nesete plnou odpovědnost

Vše, k čemu ve vašem životě dochází, se děje bez nějaké vaší viny. Přesto ale nesete za tyto události plnou, stoprocentní odpovědnost. Koncept osobní odpovědnosti zasahuje mnohem dál a šíř, než vaše řeč, činy a myšlenky. Zahrnuje i to, co ve vašem životě říkají, dělají a myslí jiní.

Přijmout plnou odpovědnost za události svého života znamená, že jestliže se v něm objeví člověk s nějakým problémem, stává se jeho problém také vaším. Tento princip je pevně spojen s jiným, který říká, že jste schopni uzdravit, napravit všechny, které na své cestě potkáte.

Nemáte tedy právo kohokoli vinit z toho, co se děje. Můžete pouze přijmout odpovědnost, což znamená přijmout to, co se děje, uznat to za své a milovat to. Čím více toho napravíte na své cestě životem, tím pevnější bude vaše spojení se zdrojem života.

 

5. Vaší vstupenkou do světa bez omezení je opakování věty „Miluji tě“

Propustkou do světa za hranicemi postižitelného, od nápravy až k vyplnění přání, je obyčejná věta „Miluji tě“. Když tuto větu opakovaně pronášíme k Bohu, umožňuje nám to pocítit zázrak té chvíle – nepřítomnost jakýchkoli omezení. Milovat musíme všechno kolem sebe. Svou nadváhu, své problémové dítě, souseda, manžela, milovat to všechno. Láska přetváří energii a uvolňuje ji. Věta „Miluji tě“ je kouzelné heslo umožňující pocítit Boha.

 

6. Inspirace je mnohem důležitější než úmysl

Úmysly jsou hračkami rozumu, Inspirace je však božím návodem. V jistou chvíli se podřídíte a začínáte naslouchat, místo abyste žádali a očekávali. Úmysl je pokusem řídit svůj život, který se opírá o omezené vidění vlastního Ega. Inspirace je však posláním, které nám svěřil Bůh. Je to jednání v souladu s jeho posláním. Když působí Úmysly, přináší to výsledky, Inspirace však působí zázraky. Co si vyberete?

 

Tahák k Ho’oponopono

Ve svém životě a vztazích s jinými lidmi se řídím následujícími pravidly:

  1. Fyzický Vesmír je ztělesněním mých myšlenek.
  2. Jestliže jsou mé myšlenky špatné, vytvářejí špatnou fyzickou realitu.
  3. Jsou-li mé myšlenky dokonalé, vytvářejí fyzickou realitu produkující Lásku.
  4. Nesu plnou (100%) odpovědnost za vytváření své fyzické reality.
  5. Nesu plnou (100 %) odpovědnost za transformaci špatných myšlenek, které vytvářejí škodlivou fyzickou realitu.
  6. Nic neexistuje mimo mě. Všechno existuje tak, jako existují myšlenky v mém rozumu.

 

Zdroj: www.pronaladu.cz, konkrétně na odkazu: https://www.pronaladu.cz/hooponopono-havajska-technika-reseni-problemu/